Sunday, June 6, 2010

Seketika Bersama Datuk A. Samad Said


Tengah-tengah browsing buku di MPH Mid Valley, tiba-tiba seorang kawan datang.. Tu, tu.. Datuk A. Samad Said..

Yea.. Datuk A. Samad Said atau lebih mesra dikenali dengan Pak Samad sama seperti digambarkan oleh ramai. Selalu berketrampilan sebagai seorang yang 'simple' dengan shirt, seluar slack dan beg galas. Beliau berjalan berseorangan, sambil membelek-belek buku seorang tanpa disedari oleh orang-orang yang lain di sekitarnya.

Orang yang pertama saya lihat menegur beliau ialah seorang berbangsa cina, dan kemudiannya sekumpulan pelajar-pelajar perempuan, (saya teka je la :P ). Yeah, sebab mereka semua pun ambil gambar, maka saya tidak lepaskan peluang untuk bergambar dengan beliau.


Bersama Datuk A. Samad Said


Datuk A. Samad Said juga pernah muncul dan menarik perhatian masyarakat Malaysia apabila muncul dalam program Gerakan Mansuhkan Pelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris (PPSMI). Tentulah, sebagai seorang yang cintakan bangsa dan negara, pastinya beliau ingin melihat bahasa melayu didaulatkan dan diletakkan di tempat sepatutnya. Bahasa Melayu lambang kesatuan rakyat Malaysia. Dengan Bahasa Melayu jugalah suatu masa dahulu, kita disegani oleh masyarakat dunia.




Silent Protest - Datuk A. Samad Said tidak menjawab atau memberi kenyataan kepada media, beliau berdiam dan hanya mengangkat slogan "JANGAN BUNUH BAHASA IBUNDA"


Mudah-mudahan selepas ini menambah azam dan semangat saya untuk meningkatkan lagi kemahiran menulis dan menjadi pejuang bahasa sepertimana Datuk A.Samad Said, amiin... Kena gi kursus PTS la macam ni...

Untuk membaca lebih lanjut mengenai Sasterawan Negara ini, tuan/puan boleh lah melayari laman web

  1. Hujan Pagi - Blog A. Samad Said
  2. Wira Bukit- Syarikat Yang Menerbitkan Karya Datuk A Samad Said
  3. Wikipedia - A.Samad Said
  4. Facebook - A.Samad Said
Posted on by [Azizan Ramly] | 2 comments

Sunday, May 30, 2010

Fire Protection Engineering Course

Assalamualaikum wbt,

Pada minggu lepas telah berlangsung satu kursus Fire Protection Engineering Course yang telahpun berlangsung pada 26-27 May 2010 di Hotel Holiday Villa Glenmarie, Shah Alam. Alhamdulillah, saya telah diberi kesempatan untuk menghadiri kursus tersebut. Credit to Bro Firdaus, dari OSH TNBR atas all cost center (lain kali mintak tidur kat hotel la , jauh tu :P. )



Penceramah

Kursus telah disampaikan oleh Engr. Tay Hao Giang, Setiausaha Kehormat, the Institution of Fire Protection Engineer (UK) Cawangan Malaysia (IFEM). Beliau pernah menerima anugerah Emas, Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat. Beliau juga terlibat sebagai Komiti Teknikal bagi standard SIRIM dan Standard Malaysia, juga salah seorang co-author dalam buku "Guide to Fire Protection in Malaysia"

Kandungan Kursus

Antara kandungan kursus ialah

  • Introduction to fire science
  • active fire protection system
  • passive fire protection system
  • automatic fire detection and alarm system
  • international fire incident review
  • technical specification, installation, testing and commisioning.

Synopsis

Secara umumnya, dalam kursus ini bukan sahaja didedahkan dengan apa itu fire protection system, tapi tentang kelemahan-kelemahan yang ada didalam sistem kebakaran di Malaysia. Alhamdulillah, suatu ilmu yang baru, yang pada perkiraan saya 'fardhu kifayah', sebab tak ramai orang Islam dan Melayu yang mahir dalam bidang ini.
ayangkan, kalau berlaku kebakaran di Hospital , contohnya Hospital Glenmarie Jalan Ampang, agak-agaknya kat mana nak fire assemble yer.. Bayangkan la org2 dlm wad ICU, sempat atau tidak kita menyelamatkan mereka-mereka dalam tu.. At the end of the course, biasa ar dapat sijil  :D



Makanan

Apa-apapun, waktu makan la besh.. Buffet katakan. Hehe..



Yang ni, nasi putih, campur kuey teow, campur kambing bbq, ngan sayur pebende ntah.. hehe :D


Menu kedua, mee goreng, campur ayam masak pe ntah tu, ngan ikan goreng.. weee




Yang ni dari japan kitchen.. sushi ntah pebende ntah yang lain2 tu.. ehntam saje lah labu.. :P


 Last but not least, appetizer. ice cream.. hehee



Teman sekursus.
Posted on by [Azizan Ramly] | 4 comments

Sunday, May 16, 2010

Pemergian Seorang Muallij dan sahabat perjuangan

Saya mendapat makluman dari sebuah blog di internet beberapa hari lalu, pemergian seorang sahabat dan teman seperguruan, Cikgu Azam @ Azam Kuala Kangsar.

Perawatan beliau yang rendah diri, murah senyuman, ringan tulang menyebabkan ramai yang mudah bergaul dengan beliau. Beliau merupakan seorang yang pada saya, sangat komited kepada ilmu, terutamanya ilmu perubatan. Boleh dikatakan dimana ada kursus perubatan islam, disitu beliau ada.

Beliau antara yang di luar Kuala Lumpur/Gombak yang komited dengan aktiviti Darussalam. Beliau juga merupakan ahli Darussyifa yang giat membantu masyarakat di sekitar Kuala Kangsar@ Perak.

Kali terakhir saya berjumpa beliau ialah di UIA Gombak. Perjumpaan terakhir yang tidak dirancang, di isi dengan perkongsian ilmu, bertukar pendapat, Kami sempat sama-sama makan semeja, sambil2 berbincang dan memikirkan perjalanan dan hala tuju persatuan

Beliau dimasukkan ke hospital pada 1 Mei 2010 dan meningggal dunia beberapa hari selepas itu. Maafkan saya teman, saya lambat dapat makluman kerana kelemahan saya dalam menyambung silaturrahim... Mudah-mudahan Allah mencucuri rahmatNya ke pada roh beliau.

Saya tersentuh, bila mengenangkan Allahyarham pernah tinggalkan alamatnya di komen blog ini. Posting pertama blognya yang saya baca, saya kongsikan dibawah.


Sama-sama kita renungi...

http://azamanakfelda.blogspot.com/2009/09/esok-bila-ayah-pergi.html

Sunday, April 18, 2010

Hari ini mestil ebih baik dari semalam

Assalamualaikum wbt,

MasyaAllah!! Sekelip mata sudah menghampiri bulan Mei 2010, bermakna sudah hampir sebulan blog ini tidak dikemaskini. Maaf banyak-banyak kepada pengunjung. InsyaAllah blog ini akan cuba diupdatekan sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Sebagai seorang muslim, kita sentiasa digalakkan berpegang kepada kata-kata 'Muslim Yang Sejati Hari Ini Lebih Baik Dari Semalam, dan esok lebih baik daripada hari ini" Tak susah tetapi payah, kan? Tak payah tapi rumit. Al-maklumlah kebanyakkan kita mempunyai rutin yang sama setiap hari. Jam 7 pagi keluar pergi kerja, 8 punch card in, 5 ptg punch out, 7 ptg sampai rumah, 8 malam dah tidur, 5 pagi bangun solat Isya' :P Hmm.. Hujung minggu??? Tak yah la buat apa2.. Tidur lagi besh !!! :P Ish.. Lemahnya kita sebagai umat hari ni.

Kini, sudah hampir dua bulan saya berkhidmat di sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) di Bangi. Maka rutin yang saya diatas, membuatkan kita terasa lemahnya diri. Dulu perli member-member yang kerja, aiii, takkan tak sempat nak beramal kot. Akhirnya bila dah bekerja, barulah faham sendiri. Bukan senang nak beramal rupanya. Yang wajib2 je sempat. Yang sunat-sunat, aisei.... Wallahualam.. Kena cepat biasakan diri, kalau tak rugi masa, rugi usia.


Menjalankan Tanggungjawab Sebaik Mungkin, Jangan Mengelak

Sentiasa membuat yang terbaik dan cuba jadi yang terbaik dalam apa bidang yang diceburi.

Dan setiap apa yang kita pikul itu ialah satu tanggungjawab dan amanah
.

Itu yang saya cuba pegang dalam apa yang saya buat. Suatu masa dahulu, dalam Kursus Bina Negara di Biro Tatanegara, fasilitator group saya ialah En Izudin Ali (sekarang ni dikenali Prof Izi @ ala yang poyo2 tu :P ) Dulu die tak sepoyo tu eh, masa saya mula-mula kenal die :P

Anyway, Prof Izi ketika itu, bagi dua kata-kata yang menarik, diambil dari kata-kata Sukarno, mantan Presiden Indonesia suatu ketika dulu.


Quote Pertama

Letakkan cita-citamu setinggi bintang,
kerna jika ia jatuh, ia jatuh ke bulan

Jangan letakkan cita-cita mu setinggi awam,
kerna jika ia jatuh, ia jatuh ke pelepah (kelapa)

Quote kedua

Berikan aku 10 pemuda, nescaya kan gegarkan dunia

Kata-kata itu, secara tidak langsung memberikan saya satu ransangan untuk cuba jadi terbaik dalam segala bidang. Kenapa? Sebab satu saya pemuda. Pemuda biasanya orang yang kental jiwanya, tinggi semangatnya, kuat staminanya. Maka dengan kekuatan sebagai seorang pemuda, maka saya mula cuba meletakkan cita-cita setinggi bintang :)

Alhamdulillah, ransangan daripada tu, dapat result PMR yang baik ( tak perlu sebut berapa) cuma tidak cukup nak masuk ke Kolej Islam Klang@ KISAS. Ketika itu rasa agak down la juga, sebab Kolej Islam ni tempat belajarnya ulama-ulama dan bukan calang-calang di Malaysia. contoh Dato Dr Haron Din, Dato' Ismail Kamus, Dato Seri Dr Harussani Zakaria, Dr Badrul Amin, dan lain-lain lagi.

Tapi nak jadikan cerita, ditawarkan di Segambut Jaya.Dari penerangan yang diberikan Ust Hadi dari Jabatan Pendidikan Islam & Moral di Jabatan Pendidikan Wilayah Perseketuan, nampak macam not bad la Segambut Jaya ni. Rupa-rupanya, situasi tidak begitu memberangsangkan. Tapi berbekalkan kata-kata diatas tadi, again, kita ni muda, jiwa pun kena muda. Alhamdulillah, berjaya jadi antara yang terbaik SPM ketika itu :)

Nak jadikan cerita, dapat tawaran tajaan PETRONAS untuk ke Universiti Teknologi PETRONAS. Konon-kononnya daripada 100ribu pelajar SPM tahun itu, hanya 20 ribu yang memenuhi syarat, dan daripada 20 ribu itu hanya 5 ribu sahaja di short listed. Dan dari 5 ribu itu hanya 500 sahaja yang berjaya :) Kata Dr Ibrahim Kamarudin, You guys are the cream of the cream, the best of the best that this country (Malaysia) can offer. Huhu.. Again.. Setiap kata-kata itu satu amanah dan tanggungjawab, mampu atau tidak kita memikul 'nama' dan gelaran itu.

Sebagai jurutera, tidak lain tidak bukan kita hendak menjadi Jurutera Profesional
Sebagai seorang pelajar, tidak lain tidak bukan pasti hendak menjadi seorang sarjana (PhD)
Sebagai seorang pekerja, kita pasti nak menjadi technical expert atau specialist dalam area kita.

Kebelakangan ini saya berjumpa dengan orang yang memberi pelbagai alasan
Contoh

Saya belajar Material Science, bukan teknikal , tak faham maintenance tu kena gi tempat lain
Saya diploma je, awak degree,
Saya tak reti, awak bos ,awaklah decide
Saya tak boleh buat kerja ini, tak minat
Saya dah tak minat kerja teknikal ,minat pentadbiran

Perkara-perkara ini, memalukan diri sendiri dan memalukan kita sebagai orang Islam.
Bila kita terima kerja atau jawatan itu, sepatutnya kita sedar kita memikul amanah
Kita yang apply untuk belajar benda tu
Kita yang tandatangan surat penerimaan jawatan
Tapi kenapa kita mengelak bila kita disuruh buat
Sedangkan setiap yang kita buat itu, ada tanggungjawab yang kita pikul


Saya suka berkongsi petua Silat Cekak

Tidak mengelak ke kiri atau ke kanan
tapi bergerak maju ke hadapan

Kita sendiri yang tahu, berapa banyak kita dah usaha. Berapa terdaya atau tidak. Potensi manusia itu besar, dimana ada kemahuan disitu pasti ada jalan. Amanah tetap amanah, cuma kita dah usaha 100%. Usaha itu bukanlah semestinya usaha badan sahaja, tapi kenalah usaha secara smart, bijaksana.


Mercedes GP PETRONAS

Semasa mula-mula PETRONAS menyatakan minat mereka untuk ke Formula One, ketika itu Sauber PETRONAS. saya secara peribadi tidak berapa minat , kenapa kita perlu nak melabur sedemikian rupa, sedangkan industri automotive negara kita sendiri masih kelam kabut walaupun kita telah memiliki Lotus Engineering. Jadi, saya tidak nampak dan tidak menunjukkan suatu minat pun untuk Formula One walaupun ketika itu hampir semua remaja sebaya saya menceritakan tentang Schumacher.

Pandangan saya terhadap Formula One mula berubah bila melihat, dokumentari disebalik Sauber PETRONAS, bila melihat ada beberapa jurutera Malaysia beragama Islam terlibat didalam proses penyedian Formula One. Mula satu perasaan bangga, yer, Malaysia boleh.
Tetapi apabila PETRONAS menyatakan hasrat mereka untuk menamatkan projek Sauber Formula One dan bertukar kepada BMW Sauber Petronas. Wah, perkembangan lagi menarik. Yerla, bayangkan teknologi yang ada pada BMW akan dipelajari oleh orang Malaysia. Kan berita baik tu.

Rupanya semua itu hanyalah sangkaan saya semata-mata. Bila saya ditawarkan untuk menjalani latihan industri di Power Train Technology (PTT), PETRONAS Research Sdn Bhd, barulah saya faham situasi sebenar. Semasa di PTT, kami ditayangkan video tunjuk segala usaha, latihan yang dijalani oleh jurutera-jurutera Sauber. Memang dalam video muka mereka berseri-seri, macam ada something promising . Tapi realiti toya je muka diorang. Rupa-rupanya, BMW Sauber, tidak ada apa-apa teknikal atau knowledge transfer. Sekadar kita sponsor dan diorang berikan sedikit ruang untuk kita tulis nama di kereta. Aiseiman... Patutla tak bermaya.

Anyway sekejap je pun kat PTT, sekali dapat offer kat DaimerChrysler ataupun dikenali sekarang sebagai Mercedes-Benz Malaysia, terus cabut dari PTT. :p Pengalaman Latihan Industri di Merc, sedikit sebanyak banyak membantu kerja yang sekarang ini, alhamdulillah.

So, again bila Petronas umumkan tamat dengan BMW. Kita ingat yeah, dah takde duit rupanya :P Tup2 diorang join venture pulak , sponsor Mercedes-Benz Malaysia. Tapi tema kali ini menarik :

Formula One Greatest Driver - Schumacher
2009 Constructor's Champion
Premier Automotive Manufacture - Mercedes Benz Malaysia
Leading Oil & Gas Corporation - PETRONAS

I proud with Mercedes GP Formula One . First, because I have serve Mercedes-Benz ( 8month so what?:P) and Petronas Research (okeyla One Week, still I do a lot of study during that time :P ). Second, I'm Universiti Teknologi PETRONAS graduate. And as a graduate we always bring university and company (PETRONAS) pride together anywhere we go :)

Anyway, I'm now in leading energy corporation now :D





Dalam video ni, yang paling best saya tengok.

There is only one way, FORWARD !! :)

Kesimpulan di sini, kita kena sentiasa lebih baik dari semalam. Cuba letakkan tujuan dan matlamat kita menjadi yang terbaik, buat yang terbaik dan sampaikan yang terbaik. Dan jangan sentiasa berpuas hati dengan apa yang ada, sentiasa adakan continuous improvement program (CIP) Dan jangan patah balik ke belakang.. Sentiasa ke depan!! :)
Posted on by [Azizan Ramly] in | 1 comment

Wednesday, March 17, 2010

Untuk Dijual - Buku-Buku Perubatan Islam

Buku Terbitan Ulul Albab Enterprise

Karangan : Syeikh Hanafi Rahman Al-Fesfanji





1. Saka : Gangguan & Rawatan (RM15)
- TERBARU!!!!



2. Sihir Pengasih Dalam Masyarakat Melayu Dan Rawatan Islam Terhadapnya - Paling Laris!!!


3.Hadist-Hasidt Perubatan : Pengantar Kepada Petua Tradisional (RM15)



4. Perubatan Islam Klasik Satu Huraian Asas (RM20)





Cara Bayaran

Langkah 1 - Sila masukkan jumlah bayaran ke akaun Maybank


Akaun Maybank 1144-0509-9776 AZIZAN


Jumlah : (Harga Buku X jumlah pesanan) + (Caj Penghantaran)


Harga Sebuah Buku


1. Saka : Gangguan & Rawatan (RM15)
2. Sihir Pengasih Dalam Masyarakat Melayu Dan Rawatan Islam Terhadapnya (RM15)
3.Hadist-Hasidt Perubatan : Pengantar Kepada Petua Tradisional (RM15)
4. Perubatan Islam Klasik Satu Huraian Asas (RM20)


Caj Penghantaran

1. Semenanjung Malaysia RM 7
2. Sabah & Sarawak RM 12


Contoh

Jumlah : (Buku Saka (RM15) X 2 buah) + ( Semenanjung RM 7)
: RM 37

_________________________


Langkah 2- Selepas Pembayaran

1. Sila sms atau emailkan butir-butir pembayaran seperti berikut kepada no tel 012-6685620

Tempahan Buku Nama:Nama Bank:ATM atau OnlineTarikh dan masa bank-in:Alamat

Contoh

Tempahan Buku: Saka . Nama:Ahmad Kamil. Nama bank:Maybank Online.Tarikh dan masa bank-in:12jun2009/12:35:45pm. Alamat: Lot 112,Kampung Melayu,40000,Shah Alam,Selangor

________________________

PENTING
!!!

Untuk pembayaran online banking, ia mungkin mengambil masa 1-2 hari sebelum dana anda dipindahkan ke akaun kami. Kami hanya menghantar buku ini selepas menerima confirmation dana anda telah diterima dari pihak bank.

Buat masa ini, penghantaran adalah ke Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak Sahaja. Penghantaran akan dilakukan melalui Pos Ekspres. Penghantaran akan dilakukan dalam masa 24 jam selepas kami menerima confirmation wang anda telah dimasukkan. Anda akan menerima buku tersebut dalam masa 1-3 hari selepas penghantaran bergantung kepada lokasi. Penghantaran Pos Ekspres adalah cepat dan selamat.

Kami akan menghantar confirmation email bersamaan tracking number penghantaran apabila Buku Di Poskan. Tracking number boleh digunakan untuk menyemak status penghantaran secara online di www.pos.com.my Pastikan maklumat anda berikan adalah betul.

Friday, March 12, 2010

Update 12/3/2010

1. Minggu ni kali pertama saya melihat majlis pengislaman seorang lelaki ditangan Al-Fadhil Dato Dr Haron Din. (Biasanya asyik tengok perawat islamkan jin :P)

Lelaki ini kemudiannya diberi nama Mohamad Fahmi oleh Ust Haron Din, kira-kira dengan harapan supaya mudah lelaki ini memahami mengenai Islam. Alhamdulillah!! Allahuakbar!!


2. Minggu ini juga ialah minggu pertama saya bekerja. Alhamdulillah, tempat kerja pun OK, gaji pun OK, medical banefit pun not bad. Kerjanya taklah susah tapi tak juga senang. Alhamdulillah, boleh kata subjek-subjek amik masa final year dulu banyak membantu. Refrigeration & Air-Conditioning, Energy Conversion & Management, Operation Management, Advance Manufacturing. Tak lupa juga pengalaman di Mercedes-Benz Production Plant tu, memang berguna balik semuanya.

3. Kononnya saya akan dihantar untuk ke kursus pendek. Setiap ursus-kursus tersebut menawarkan sekurang-kurangnya 15 credit Continuous Professional Development (CPD) untuk Board of Engineer (BEM). Saya memerlukan 50 credit CPD dan 3 tahun pengalaman kerja sebelum melayakkan diri untuk menjadi Profesional Engineer.

Jeng3x.. Masalah pun timbul. Iaitu saya masih belum lagi mendaftar untuk Graduate Engineer (BEM). Saya perlukan salinan ijazah ataupun skroll, yang saya hanya boleh dapat pada bulan 10 tahun ini.

Cuba call BEM tanya, boleh tak daftar menggunakan surat pengesahan universiti. Minta maaf tuan.. Kami akan bukak file tapi permohonan tuan tidak lengkap, dan akan diproses sebaik sahaja dapat scroll... Waaa!!! Sayang tu... Sebab kursus2 itu harganya ratus-ratus dan ribu-ribu.. Ish ish ish..


4. Di dalam kehidupan yang penuh dengan manusia-manusia yang kebanyakannya mementingkan diri sendiri, berkira, kedekut dan macam-macam, kadang-kadang kita terkejut bila melihat orang ada orang berbuat baik dan jujur Alhamdulillah. Dunia ni masih ada lagi orang-orang yang baik hati dan jujur.

Cerita pertama

Majikan saya meminta saya mengisi satu borang yang memerlukan tandatangan seorang Pesuruhjaya Sumpah. Pengalaman, koman-koman pun dengan Pesuruhjaya Sumpah ni at least RM 5 - RM20.

Pesuruhjaya sumpah : anak ni baru nak kerja ke?
Saya : yer. Berapa yer pakcik?
Pesuruhjaya sumpah : Awak baru nak kerja, tak payahla. Kerja elok-elok ye
Saya : Eh, pakcik.. Jangan macam tu.
Pesuruhjaya Sumpah : Takpe.. Kerja elok2.


Cerita Kedua

Saya dan rakan makan di food court. Kawan hulurkan duit RM 10 tiga keping. Bayar RM 20 je. Kami pun dah berundur dari counter, cashier tu terus kejar kami. Bang,bang.. Ni terlebih RM10 ni.

Sunday, February 28, 2010

Update 28/02/2010 - Salam Takziah

Dalam hidup ini, setiap hari ada sahaja bayi yang dilahirkan, dan setiap hari juga ada yang pulang menyambut seruan ilahi.

Semalam, saya dikejutkan dengan berita pemergian isteri kepada Ustaz Mokhtar Kassan Darussyifa, yang telahpun pulang ke rahmatullah. Semasa mendapat berita kematian beliau, saya seakan-akan tidak percaya. Baru saja berjumpa, malah makan malam bersama-sama ustaz dan ustazah pada hari selasa lepas. Mungkin ada hikmahnya, saya tetap bergegas kembali ke rumah ustaz walaupun dah jam 10.30 malam pada malam itu. Itulah kali terakhir saya berborak dengan ustazah.

Ustazah seorang yang sangat periang, tidak lekang dengan senyuman, sentiasa bergurau senda, dan peramah. Ustazah antara tempat saya yang saya cerita masalah dan banyak nasihat yang diterima. Masih terngiang-ngiang lagi di telinga saya, ustazah sebut "Azizan, rajin awak datang. Tiap-tiap minggu ada" sambil senyum. Ustaz & Ustazah jugak couple yang sweets. Kemesraan mereka berdua jelas kelihatan. Banyak yang saya belajar daripada mereka berdua walaupun masih belum berkahwin.

Ustazah juga membantu ustaz didalam rawatan. Rasanya tidak kurang dari berbelas ribu orang beliau bantu tepuk daun nangka, dalam rawatan santau. Dalam seminggu rasanya tidak kurang dari 100 orang yang ditepuk.

Semoga Allah mencucuri rahmat dan limpah kurniaNya serta menempatkan roh ustazah bersama-sama orang soleh yang lain. Al-Fatihah.

Friday, February 26, 2010

Update 27/02/2010

1. Hari ini merupakan hari sambutan Maulidurrasul. Mudah-mudahan Allah memberikanku istiqamah untukku memperbanyakkan lagi amalan-amalan sunnah. Sambutan maulidurrasul kali ini juga banyak menyedarkan diriku betapa jahilnya aku tentang sunnah-sunnah rasulullah dan sirah baginda terutama dalam melalui hidup-hidup seharian. Semoga diriku ini akan lebih banyak mempelajari, menghayati dan mengamalkan sunnahnya dalam berkeluarga, bermuamalah, bermunakahat dan sebagainya.

2. Kebelakangan ini kes masalah rumahtangga makin menjadi-menjadi. Kelmarin sahaja dalam masa sehari itu ada 3 orang bertanya mengenai cerai taklik. Alhamdulillah, pengalaman mengikut orang alim, walaupun diri sendiri masih tak berumahtangga, faham sikit-sikit masalah dan dapat memberikan nasihat yang membina, bukan membinasa.

3. Semalam sempat ke Shah Alam. Tahniah kepada Syeikhul Maqari Ust Othman Hamzah dan isteri kerana mendapat cucu pertama dalam keluarga dan selamat dalam perjalanan ke Jordan. Semoga segala urusan ustaz di Jordan dipermudahkan, dan sempat menimba ilmu-ilmu dari syeikh2 negeri Arab dan segera kembali membimbing sekalian anak murid.

4. Bulan ini banyak terlepas program-program yang menarik. Terima kasih pada abg Abror yang tak henti dan tak jemu mengajak ke program-program walaupun banyak kali mengecewakannya. InsyaAllah bulan 3 dan seterusnya saya akan cuba susun masa.

5. Bulan ini banyak duit ke arah maintenance kereta. Ingatkan hanya nak minyak hitam, oil filter, air filter, spark plug. Sekali terpaksa jugak tukar absorber, bush, dan brake pump. Takpela, walaupun banyak duit terpaksa dilaburkan, tapi kamu telah banyak berjasa. Walaupun umurmu dah melebihi 10 tahun, tapi banyak berjasa. Membawa tok guru berjalan, membantu pesakit, menumpangkan orang ke majlis zikir, membantu mereka yang kereta rosak, eksiden pun ada walaupun orang yang menumpang tu terlupa atau buat-buat lupa yang kamu pernah berjasa padanya.

6. Dan lalalala~~~ Tamat :D
Posted on by [Azizan Ramly] | 2 comments

Selamat Menyambut Maulidurrasul


Selemat menyambut Maulidurrasul kepada semua pengunjung blog ini.
Mudah-mudahan, bersempena Maulidurrasul pada tahun ini,
kita sama-sama dapat meningkatkan penghayatan kita kepada sunnah rasulullah
dan sama-sama bermujahadah dan berlumba-lumba mengamalkan sunnahnya
Posted on by [Azizan Ramly] | 1 comment

Tuesday, February 23, 2010

Update!!!

1. Alhamdulillah, kebelakangan ini nikmat yang Allah beri melimpah ruah.
Satu demi satu berita gembira yang Allah berikan. Walaupun kegembiraan itu sesuatu yang subjektif antara individu tetapi pada saya dah cukup menggembirakan..

2. Target untuk tahun ini, sedikit sebanyak ada yang dah dapat. Ada yang terlepas. Antara yang terlepas untuk jadi Sukarelawan Pertahanan Awam. .Sayangnya terlepas nak dapat peluang belajar ilmu ni.. Tp antara yang dah dapat, sijil kursus Pra Perkahwinan. :P Dengan ini saya telah bersedia untuk dipinang.. haha :P lawak je..

2. Lebih kurang 3 minggu lepas, bertemu dengan Ust Zul, mantan pensyarah Maktab Perguruan Islam. Beliau berumur lebih kurang pertengahan 50an. Di dalam kuliahnya, Ust Zul menyemak bacaan Al-Quran pelajar-pelajar secara. MasyaAllah, walaupun tak sehorror Ust Arwani Sani (guru Al-Quran saya semasa di Al-Amin dahulu) tapi saya masih tetap tak mahu di tasmi' olehnya. Hehe :P

Kenapa ? Ganas... Telinganya sangat peka. Nafas beliau pun panjang. Bayangkan surah Al-Hasyar Lau anzalna , beliau boleh mengekalkan bunyi huruf dan sifat huruf di samping menjaga nafas dan lagu.. Perghh.. Semput nak ikut.. :D


4. Batch saya merupakan batch pertama menggunakan korikulum @ buku baru. Tak banyak 5 buah sahaja.. Tapi alhamdulillah, buku tersebut sangat ringkas, sistematik dan banyak footnote@nota kaki tunjuk rujukan... Sesuai lah untuk dijadikan rujukan...


5. Ust Zul menambah, masa kami dulu, kena hafal 10 bacaan asas. Zaman kamu beruntung, tak banyk 32 bacaan asas JE!!!!!


6. Sekarang ni, perjalanan KL-Melaka agak kerap... Melaka tidaklah asing bagi saya kerana mak sebenarnya berasal dari sana. Sekarang makin kerap gi Melaka, tgk banyak rumah cantik2 dengan suasana santai.. Makanan pun besh2... Dapat tiap2 hujung minggu makan kepala ikan kat restoran Hj Isenin kat Semabuk pun besh gakl.. Hehee.. Agak2 ade potensi ke nak dapat kerja kat Melaka? Hehehe..


7. Nampaknya tahun ni ada potensi nak road tour satu Malaysia lagi.. InsyaAllah Februari Melaka, Pahang.. bulan Mac ke Kelantan, Jun ke Dungun, Terengganu.. Doa nak wat sedikit savings, nak tunaikan umrah pulak..


8. Jobs Hunting telah bermula nak masuk gear 2. Alhamdulillah, adalah satu dua nampak macam nak kena pancing. Mudah-mudahan Allah memberikan hidayah nak tunjuk yang mana yang terbaik.

Wednesday, February 3, 2010

Dua Minggu Berlalu..

Maaf pada pengunjung tidak ada apa yang dapat di kongsikan dalam dua minggu
Macam-macam hal dan peristiwa berlaku
Mudah-mudahan lepas ini Allah permudahkan segala urusanku.


Tidak Sihat

Minggu lepas, nak jadikan cerita,
ramailah yang tidak sihat.
Ada yang datang mintak 'air tawar' dan lain-lain.
Kebelakangan ni, semangat nak membaca kat air tu kurang. hehe..
Bukan pasal apa, sebab sekarang ni rajin menadah air yassin
jadi, kalau ada yang nak air tu, terus kasi je air yassin tu.. hehe

Nak jadikan cerita,
minggu lepas, hari isnin badan mula rasa suam-suam.
Aik, nak demam ke ni?
Ish ish ish.. Kena lawan demam ni..
Maka , semua ilmu didada pun digunakan..
Alhamdulillah, setengah jam lepas tu panas badan pun mula surut

Malam tu ada majlis bacaan yassin
jadi, tengok badan dah ok ni, gagahkan semangat baca
yeah, rupa-rupanya masa baca yassin tu la demam panas tu nak naik balik
perghh... masa tu rasa nak pitam je...
habis majlis sume, mmg rasa gayang.
terpaksalah member tolong drive balik
sampai je dekat pam stesen dekat ngan rumah, dan2 keluar
terus muntah.. Ish ish ish......

Alhamdulillah, demam tak lah lama mana..
Hari Rabu pagi dah boleh jalan pagi-pagi pergi carik nasi lemak
cuma selera makan tu kurang..
Makan apa pun rasa tawar dan pahit.
Jalan sikit pening kepala .. Huhu..
Alhamdulillah, hari Sabtu dah boleh makan Kenny Roagers.. Hehehe


Blog Ini Untuk Semua

Minggu lepas sebelum kena demam
ada seorang 'kenalan' hantar email
awal tulisannya memohon maaf jika email itu tidak dialu-alukan
beliau dapat email saya dari blog ini

Suka untuk saya nyatakan disini
blog ini ialah untuk sesiapa yang berminat untuk membacanya
yang tak minat, janganlah baca.

boleh dikatakan ada beberapa kategori pembaca di blog ini

ada yang saja-saja lalu
ada yang mengikuti untuk tujuan ukhwah
dan mcm2 lagi tujuan yang positif

tapi

ada yang melayari , tujuan nak cari kesalahan
ada yang melayari, untuk sengaja nak cari pasal
ada yang melayari, untuk buat modal menfitnah

Apa pun tujuan anda,
Allah lebih tahu tujuan dan niat anda
dan pada Allah saya berserah

saya sebagai tuan kepada pondok yang kecil ini
saya tidak menghalang sesiapa pun untuk hadir
jika ada sedikit kebaikan didalam blog ini, ambillah
jika ada yang keruh, buanglah ia
saya, dengan hati yang lapang,
mengalu-alukan kehadiran anda
mengalu-alukan komen anda
mengalu-alukan email-email anda
mudah-mudahan itulah sedikit jariah yang ada pada saya.


Wallahualam

Wednesday, January 20, 2010

Jangan Disekat Sungai Yang Mengalir



Katakanlah: ""Wahai Tuhan Yang mempunyai kekuasaan, Engkau berikan kekuasaan kepada orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kekuasaan dari orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu."

Surah Ali-Imran 3:26



Di dalam hidup ber muamalah,
sama sekali kita tidak akan terlepas daripada di uji oleh Allah s.w.t
dan tidak lain dan tidak bukan ujian & dugaan yang diberikan
untuk mengasingkan antara yang beriman dan yang kufur
nak membezakan yang bersyukur dan yang tidak pernah cukup
yang bersederhana dan yang membazir
maka yang demikian itu ujian itu mengangkat darjat kita disisi Allah s.w.t

Bagaimanapun, kata ahli pujangga

Pangkat tidak kekal, lambat laun diganti orang
Kuasa tidak kekal, lambat laun dirampas orang
harta tidak kekal, lambat laun diambil orang
Nama tidak kekal, akhirnya di kuburi orang

Bagi mereka yang bersabar dengan ujian
maka Allah akan mengantikan sesuatu dengan yang lebih baik
dengan syarat kita bersabar dan tidak merungut
walaupun orang lain akan cuba menyekat sana, menyekat sini
maka yakinlah dengan janji Allah, Allah akan berikan yang lebih baik

Allah lah yang memberikan segala sesuatu, dan Allah boleh mengambilnya bila-bila masa
Allah lah yang memberikan segala sesuatu, dan Allah boleh memberinya pada sesiapa
Walaupun satu dunia bersetuju, Allah tetap memberi
Walaupun satu dunia tidak bersetuju, Allah tetap memberi
Kerana Dialah Allah, Tuhan Yang Memulakan dan Tuhan Yang Mengakhirkan
Jika kita faham itu, tidak akan rasa sedikit pun kecewa

Janganlah kita risau orang akan cuba menahan pada yang Allah nak berikan pada kita
Kata pujangga

Sungai yang mengalir jangan disekat
Kerana sungai tetap akan mengalir walaupun dihalang
disekat disini, beralih ke sana
disekat di sana, beralih ke sini

Jika sungai disekat-sekat
lambat laun melimpah jua
dan akhirnya akan tetap terus mengalir


Alhamdulillah, sedikit sebanyak dah nampak dah apa yang Allah nak beri sebagai ganti :)

Pemandangan matahari terbit di Afrika :)

Friday, January 8, 2010

Lebih Besar Kereta, Lebih Mahal Harga Petrol

Formula yang digunakan

Kereta besar = duit banyak = tak layak dapat subsidi petrol


Agaknya lepas ini, subsidi gula & makanan formulanya begini

Badan besar = makan banyak = duit banyak = tak layak dapat subsidi makanan



PETALING JAYA: The bigger your car, the more you will have to pay for petrol from May 1.

This is because the Government is going to change the way fuel is subsidised.

It is planning for a fuel pricing mechanism that will ensure only targeted groups, particularly those from the lower-income, will receive fuel subsidy.

Also, foreigners who drive into the country to fill up their tanks will not be eligible for subsidy and will have to pay more for fuel.

“The bigger the engine, the higher petrol will cost,” Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob said yesterday.

The move was based on the assumption that those in the lower income group would normally drive a car with a lower engine capacity and thus be eligible for the subsidy, he said.

“For RON95 petrol, the subsidy is 30 sen per litre. The current price of RON95 petrol is RM1.80 compared with the actual price of RM2.10.

“Malaysians who are not eligible are those who drive a higher engine capacity car or non-Malaysians. They will have to pay RM2.10 or more for RON95,” he told a press conference after launching the new corporate identity of the F&N soft drinks division here yesterday.

Besides introducing the new structure, the ministry also plans to make the use of MyKad compulsory when buying petrol.

“There are some Thai nationals who drive into Malaysia to fill up their tank because petrol is such an expensive commodity in their country,” he said.

In Muar. Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said the Government was in the final stages of drafting a policy on the fuel subsidy which will be a “win-win situation” for both the Government and the people.

He said that the new policy would identify people who were eligible for subsidy.

Umno Youth chief Khairy Jamaluddin had previously broached the subject about giving petrol subsidy to the right people. He said the subsidy must reach only the people who needed it most and giving subsidy across the board was a misallocation of funds.

On the subsidies for flour, sugar and gas, Ismail said they would be retained.

“Although the price for sugar has been increased by 20 sen, the Government is still providing subsidy for the commodity,” he said.

Ismail food outlet operators should not take advantage of the increase in sugar price to mark up the price of their products.

“Food outlet operators should not regard this as an opportunity to raise prices,” he said.



Monday, January 4, 2010

Jurutera & Kejuruteraan

Hari ni tengah-tengah kemas fail kerjaya, terjumpa pulak transkrip peperiksaan yang lama-lama. Wah, banyak jugak subjek yang saya ambil masa belajar dulu. Tiba-tiba timbul idea untuk berkongsi bersama pembaca, apakah itu kejuruteraan?

Masa mula-mula belajar dulu, biasalah bila balik kampung, dialog dibawah seperti diulang tayang..

Pakcik : Anak belajar kat mana?
Saya : Saya kat UTP pakcik.
Pakcik : UTP tu apekebendenye?
Saya : Universiti Teknologi PETRONAS. Dekat Perak.
Pakcik : Ooo.. Susah tu masuk kat sana kan. Anak belajar apa?
Saya : Saya ambil Kejuruteraan Mekanikal.
Pakcik : Bagus, bagus... Nanti dah habis belajar nanti, bolehlah anak 'repair' kereta pakcik ye
Saya : Ha???


Bilik Kuliah Pocket C, Universiti Teknologi PETRONAS

Itulah salah faham masyarakat terhadap kejuruteraan. Mereka biasa menganggap jurutera itu seorang pomen kereta. Walaupun memang benar, jurutera belajar sedikit sebanyak mengenai kereta (yelah itu contoh yang senang nampak tiap-tiap hari) tapi sebenarnya lebih dari itu. Seorang graduan kejuruteraan belum tentu boleh overhaul sebiji enjin kereta.

Dialog diatas contoh salah-faham mengenai kejuruteraan. Mengapa perkara ini berlaku? Yelah, senang cerita, kerana kurangnya pendedahan mengenai profesion kejuruteraan. Contohnya, tengoklah drama TV. Tak kira baik melayu mahupun inggeris, ada saja drama mengenai doktor, akaun@bisnes, ustaz, guru, pensyarah, tok moh dan sebagainya, tapi boleh kata hampir tiada mengenai jurutera. BioNik takpayah la cite.. Tu sume fundamental theory pun salah. Huhu


Siri drama "Dr House"

Satu-satunya series movie yang hampir kepada kejuruteraan atau teknikal ialah The Big Bang Theory. Itupun taklah teknikal sangat, tetapi sekurang-kurangnya teori yang diutarakan betul. Tak silap, skrip drama ini disemak oleh seorang yang berkelulusan PhD didalam bidang sains.

Siri drama The Big Bang Theory

Jadi, apakah itu kejuruteraan?



Jurutera Proses (Process Engineer)

Menurut Wikipedia.com.
Kejuruteraan ialah satu disiplin, seni dan profesyen yang memerlukan aplikasi pengetahuan teknikal, saintifik dan matematik untuk mereka dan menentukan jenis bahan, struktur, mesin, alat, sisten dan proses yang selamat untuk sesuatu objektif atau penciptaan.

Menurut Lembaga Kejuruteaan Amerika Untuk Perkembangan Profesional (ABET), mendefinasikan kejuruteraan sebagai

Aplikasi kreatif keatas prinsip saintifik untuk mereka atau membentuk struktur, mesin, alatan atau proses perkilangan, atau untuk bekerja dengan menggunakan yang disebut tadi secara bersendiri atau kombinasi, atau untuk membina atau mengoperasikan yang disebut tadi dengan teliti, atau untuk meramal tindakbalas mereka didalam sesuatu situasi. Semuanya dengan tujuan fungsi tertentu, ekonomi dan keselamatan kepada kehidupan dan harta-benda.


Amendenye tu ?

Dengan kata lain, jurutera mestilah
  • mempelajari prinsip-prinsip sains yang telah diuji secara saintifik.
  • Menentukan sesuatu rekaan itu menepati prinsip-prinsip sains
  • Memastikan keselamatan sesuatu operasi atau rekaan
  • Memastikan sesuatu operasi atau rekaan itu ekonomi
  • Mengetahui undang-undang dan amalan sesuatu negara berkenaan kejuruteraan
Dengan kata mudahnya, jurutera ialah seorang yang
  • Mahir dalam prinsip-prinsip sains (fizik & kimia terutamanya)
  • Mahir dalam ilmu aplikasi sains (iaitu kejuruteraan)
  • Mahir dalam matematik
  • Mahir dalam komputer dan sistem informasi
  • Mahir dalam ilmu ekonomi
  • Mahir dalam undang-undang terutamanya Occupational Safety & Health Act (OSHA)
  • Mahir dalam Organization Behavior (Kelakuan Organisasi) dan Corporate Ethics (Etika Korporat)

Bagaimana Jurutera Bekerja?

Jurutera seorang yang sangat tersusun, sekurang-kurangnya dari segi kerja. Mereka akan bercakap sesuatu berdasarkan data dan fakta, Jika mereka mereka membuat sesuatu ramalan, ramalan itu berdasarkan hipotesis secara saintifik. Ramalan mereka bukanlah berdasarkan firasat, kata-kata orang, takut bayang-bayang sendiri dan sebagainya.

Jurutera biasanya seorang yang sangat kreatif dan kritis. Mereka selalu memandang sesuatu idea itu dari pelbagai sudut. Mereka berani mencabar idea orang lain dan sudi orang lain mencabar idea mereka. Maka pelbagai tools atau alatan digunakan untuk menguji idea mereka. Contohnya
  • Cash flow - menentukan sesuatu projek itu ekonomi atau tidak.
  • SWAT Analysis - menentukan kelebihan atau kekurang sesuatu tindakan
  • 6 Thinking Hat - teknik dalam mesyuarat untuk mengelakkan pembaziran amsa
  • Fish Bone Analysis - menganalisa sesuatu masalah
  • Process Flow - menentukan tindakan
  • Gantt Chart - memastikan sesuatu projek mengikut masa ditetapkan
  • KPI - ni bende biasa ar
  • 6 Sigma - hehe :P
  • Dan lain-lain

Jurutera juga biasanya sangat lantang dalam menyuarakan pendapat mereka. Lantang bukan bererti menepikan pandangan orang lain, atau membodohkan orang lain. Cuma memang mereka berdiri diatas fakta & data. Tanpa fakta dan andaian, ianya tidak lain tidak bukan omong-omong kosong yang tidak ada nilainya.

Tulis dalam kertas bro, apebende nye. Takat cakap-cakap takde black n white, jadi omong kosong. .(Zaid Haris, dah x besh ar tak wat project ke assignment ngan ko, best buddy dalam setiap projek haha)


Apa motif nye cite pasal kejuruteraan ni?

Mudah-mudahan sedikit sebanyak memberi manfaat kepada adik-adik yang lepas SPM nak tau pasal kejuruteraan. Ehehe..


Wallahualam