Friday, August 24, 2012

Raya Ke 4- Muara Sg. Duyong, Melaka

Seperti kebiasaan tahun-tahun lepas, kami sekeluarga pasti tidak akan melepaskan peluang untuk beraya ke Melaka. Perjalanan ke Melaka tidah sah, sekiranya tidak singgah makan di Muara Sg. Duyong, Melaka.
Harga berpatutan dan munasabah.

Menu Makan Malam RM 170++ untuk 8 orang =)

  1. Ikan Siakap Bakar
  2. Ikan Siakap Masak 3 Rasa
  3. Udang Masak Sambal 1/2 kg
  4. Sotong Tepung Goreng 2 ekor
  5. Sayur Campur
  6. Air Tebu Sejag
  7. Air Kelapa Sejag
  8. Otak-Otak 10
  9. Dadih


Udang, Sotong Tepung & Sayur Campur
 


 Udang Lagi



Air Kelapa

 
 Ikan Bakar Asam

Ikan Bakar Masak 3 Rasa

Thursday, March 8, 2012

Dah 2 Tahun @ TNBR


Hari ni dah genap 2 tahun kerja di TNBR
alhamdulillah, insyaAllah rezeki yang berkat
walaupun tak mewah..
tapi cukup..

menjadi sebahagian dari warga TNB
kenal ramai orang
dari juruteknik, kerani sampailah kepada top gun
menarik!!
sebab setiap orang ada sejarahnya sendiri.

Kerja sebagai Eksekutif bagi keseluruhan fasiliti disini
Dari segi teknikal, tak banyak belajar kat sini
Bende kebanyakan Bukan kritikal, boleh amik masa untuk tender...
Tapi dari segi operasi alhamdulillah, banyak kebebasan..
tapi not anymore..
sbb orang yang bukan bidangnya, terlebih pandai~~
sarcasm... yes!!

anyway,
yang paling penting
belajar kenal orang
kenal perangai orang...

Apa-apapun.. mudah-mudahan Allah bukakan peluang
untuk belajar benda lain selain dari apa yang dah dipelajari hari ni

:)
Posted on by [Azizan Ramly] | 1 comment

Friday, January 20, 2012

Friday, January 13, 2012

Aikido Class

After a while, i felt like i'm not fit as what i was during my school time. cewah :P So, i decided to join back aikido class, or to be specific aikikai style. This is the same style that I practice under Sensei Junaidi 1o years ago . Previously, sensei Junaidi is law student in uia and previous UIA Aikido Club President. He make extra income by opening aikido class for Al-Amin students.

After some searching, i found Wangsa Maju Dojo


The fees is as followed

Registration (once) RM 100
Monthly fees RM 100 (Adult) RM 50 (kid)
Gee / Uniform RM 60 -RM100 (depend on your size)

The class schedule is as followed

Monday 7.30 pm - 8.30 pm ( muslim of course can pray first :P)
Saturday 5.00 pm - 6.00 pm

Hopefully this time i'll be more istiqamah and at least complete practice till 1st Dan :)
___________________________________________________________________

From Wikipedia.

Aikido (合気道 Aikidō?) is a Japanese martial art developed by Morihei Ueshiba as a synthesis of his martial studies, philosophy, and religious beliefs. Aikido is often translated as "the Way of unifying (with) life energy"[1] or as "the Way of harmonious spirit."[2] Ueshiba's goal was to create an art that practitioners could use to defend themselves while also protecting their attacker from injury.[3][4]

Aikido is performed by blending with the motion of the attacker and redirecting the force of the attack rather than opposing it head-on. This requires very little physical strength, as the aikidōka (aikido practitioner) "leads" the attacker's momentum using entering and turning movements. The techniques are completed with various throws or joint locks.[5]

Aikido derives mainly from the martial art of Daitō-ryū Aiki-jūjutsu, but began to diverge from it in the late 1920s, partly due to Ueshiba's involvement with the Ōmoto-kyō religion. Ueshiba's early students' documents bear the term aiki-jūjutsu.[6]

Ueshiba's senior students have different approaches to aikido, depending partly on when they studied with him. Today aikido is found all over the world in a number of styles, with broad ranges of interpretation and emphasis. However, they all share techniques learned from Ueshiba and most have concern for the well-being of the attacker
Posted on by [Azizan Ramly] | 1 comment

Wednesday, January 11, 2012

Perutusan Tahun Baru 2012

Salam Bloggers!!

Setelah berbulan-bulan meninggal dunia blogging, sempat lah mencilok seminit dua untuk 'update' blog yang berhabuk dan bersawang ni :)

Alhamdulillah umur dah pun mendahului 25 tahun (birthday bulan Disember), maka tahun ini mula melangkah umur ke 26 tahun. Sedikit sebanyak pengalama setahun sudah menjadikan diri semakin matang mendatangi masa-masa hadapan. Mudah-mudah umur makin banyak, ilmu dan amal makin bertambah, fikiran makin matang, jiwa makin tenang, mudah-mudahan Allah makin sayang :)

Dari segi pencapaian keduniaan, alhamdulillah, dah diserap dalam jawatan dan dapat beli sebiji kereta toyota. Dari segi ilmu dunia untuk akhirat, alhamdulillah dah dapat pengiktirafan baik dari persatuannya kepada guru yang mengajar Alhamdulillah, kurnia Allah s.w.t.


So, what's next (2012)?


Hal-Hal Dunia
  • Sambung Master dalam Mechanical Engineering
  • berlatih Aikido paling kurang sampai 3rd Kyu
  • cari peluang nak beli rumah
  • cari peluang nak dapat side-income
  • Pasang tinted kat kereta (untuk energy efficiency /fuel saving :P)
  • Pasang DVD dalam kereta (mudah nak dengar ceramah :P)


Hal-Hal Akhirat

  • nak target banyakkan kali khatam qur'an (3-4 bulan sekali, mudah-mudahan)
  • nak hafal surah-surah yang 7
  • nak hafal juz 'amma
  • nak konsisten beramal dengan zikir Hisnul Muslim (pagi/petang/malam/bangun tidur/lepas solat)
  • nak attend kursus-kursus penghayatan solat dan jenazah


Cukup lah tu kot, mudah-mudahan Allah memberkati dan merestui.


Azizan Ramly

Kajang, 12 Januari 2012