Thursday, July 9, 2015

Hari-Hari Terakhir Ramadhan

Dalam masa tak sampai beberapa hari penghujung Ramadhan
Masa nak renung kembali.
Baik buruk tindakan selama setahun ni
Apa tambah baiknya ?
apa yang makin kurang.

Monday, January 20, 2014

First Entry 2014


2013


Tahun penuh liku
Banyak cabaran
ada yang tewas
ada yang berjaya dilepasi
ada yang masih belum terjawab


Maka nikmat Tuhan kamu , ceritakanlah.... 


Alhamdulillah, nikmat Allah beri

Terbit satu buku ...
Komisen bertambah
Kesihatan masih dalam good control/condition..

Habis satu hutang (loan education Petronas)

Sambung belajar (Master)
Tamat  Board of Engineer BEM Mandatory Course

kenal dan berkawan dengan ramai org

konsisten bantu orang yang memerlukan

Ahli keluarga bertambah seorang
Penyejuk mata, penawar hati...






Friday, August 24, 2012

Raya Ke 4- Muara Sg. Duyong, Melaka

Seperti kebiasaan tahun-tahun lepas, kami sekeluarga pasti tidak akan melepaskan peluang untuk beraya ke Melaka. Perjalanan ke Melaka tidah sah, sekiranya tidak singgah makan di Muara Sg. Duyong, Melaka.
Harga berpatutan dan munasabah.

Menu Makan Malam RM 170++ untuk 8 orang =)

  1. Ikan Siakap Bakar
  2. Ikan Siakap Masak 3 Rasa
  3. Udang Masak Sambal 1/2 kg
  4. Sotong Tepung Goreng 2 ekor
  5. Sayur Campur
  6. Air Tebu Sejag
  7. Air Kelapa Sejag
  8. Otak-Otak 10
  9. Dadih


Udang, Sotong Tepung & Sayur Campur
 


 Udang Lagi



Air Kelapa

 
 Ikan Bakar Asam

Ikan Bakar Masak 3 Rasa

Thursday, March 8, 2012

Dah 2 Tahun @ TNBR


Hari ni dah genap 2 tahun kerja di TNBR
alhamdulillah, insyaAllah rezeki yang berkat
walaupun tak mewah..
tapi cukup..

menjadi sebahagian dari warga TNB
kenal ramai orang
dari juruteknik, kerani sampailah kepada top gun
menarik!!
sebab setiap orang ada sejarahnya sendiri.

Kerja sebagai Eksekutif bagi keseluruhan fasiliti disini
Dari segi teknikal, tak banyak belajar kat sini
Bende kebanyakan Bukan kritikal, boleh amik masa untuk tender...
Tapi dari segi operasi alhamdulillah, banyak kebebasan..
tapi not anymore..
sbb orang yang bukan bidangnya, terlebih pandai~~
sarcasm... yes!!

anyway,
yang paling penting
belajar kenal orang
kenal perangai orang...

Apa-apapun.. mudah-mudahan Allah bukakan peluang
untuk belajar benda lain selain dari apa yang dah dipelajari hari ni

:)
Posted on by [Azizan Ramly] | 1 comment

Friday, January 20, 2012

Friday, January 13, 2012

Aikido Class

After a while, i felt like i'm not fit as what i was during my school time. cewah :P So, i decided to join back aikido class, or to be specific aikikai style. This is the same style that I practice under Sensei Junaidi 1o years ago . Previously, sensei Junaidi is law student in uia and previous UIA Aikido Club President. He make extra income by opening aikido class for Al-Amin students.

After some searching, i found Wangsa Maju Dojo


The fees is as followed

Registration (once) RM 100
Monthly fees RM 100 (Adult) RM 50 (kid)
Gee / Uniform RM 60 -RM100 (depend on your size)

The class schedule is as followed

Monday 7.30 pm - 8.30 pm ( muslim of course can pray first :P)
Saturday 5.00 pm - 6.00 pm

Hopefully this time i'll be more istiqamah and at least complete practice till 1st Dan :)
___________________________________________________________________

From Wikipedia.

Aikido (合気道 Aikidō?) is a Japanese martial art developed by Morihei Ueshiba as a synthesis of his martial studies, philosophy, and religious beliefs. Aikido is often translated as "the Way of unifying (with) life energy"[1] or as "the Way of harmonious spirit."[2] Ueshiba's goal was to create an art that practitioners could use to defend themselves while also protecting their attacker from injury.[3][4]

Aikido is performed by blending with the motion of the attacker and redirecting the force of the attack rather than opposing it head-on. This requires very little physical strength, as the aikidōka (aikido practitioner) "leads" the attacker's momentum using entering and turning movements. The techniques are completed with various throws or joint locks.[5]

Aikido derives mainly from the martial art of Daitō-ryū Aiki-jūjutsu, but began to diverge from it in the late 1920s, partly due to Ueshiba's involvement with the Ōmoto-kyō religion. Ueshiba's early students' documents bear the term aiki-jūjutsu.[6]

Ueshiba's senior students have different approaches to aikido, depending partly on when they studied with him. Today aikido is found all over the world in a number of styles, with broad ranges of interpretation and emphasis. However, they all share techniques learned from Ueshiba and most have concern for the well-being of the attacker
Posted on by [Azizan Ramly] | 1 comment

Wednesday, January 11, 2012

Perutusan Tahun Baru 2012

Salam Bloggers!!

Setelah berbulan-bulan meninggal dunia blogging, sempat lah mencilok seminit dua untuk 'update' blog yang berhabuk dan bersawang ni :)

Alhamdulillah umur dah pun mendahului 25 tahun (birthday bulan Disember), maka tahun ini mula melangkah umur ke 26 tahun. Sedikit sebanyak pengalama setahun sudah menjadikan diri semakin matang mendatangi masa-masa hadapan. Mudah-mudah umur makin banyak, ilmu dan amal makin bertambah, fikiran makin matang, jiwa makin tenang, mudah-mudahan Allah makin sayang :)

Dari segi pencapaian keduniaan, alhamdulillah, dah diserap dalam jawatan dan dapat beli sebiji kereta toyota. Dari segi ilmu dunia untuk akhirat, alhamdulillah dah dapat pengiktirafan baik dari persatuannya kepada guru yang mengajar Alhamdulillah, kurnia Allah s.w.t.


So, what's next (2012)?


Hal-Hal Dunia
  • Sambung Master dalam Mechanical Engineering
  • berlatih Aikido paling kurang sampai 3rd Kyu
  • cari peluang nak beli rumah
  • cari peluang nak dapat side-income
  • Pasang tinted kat kereta (untuk energy efficiency /fuel saving :P)
  • Pasang DVD dalam kereta (mudah nak dengar ceramah :P)


Hal-Hal Akhirat

  • nak target banyakkan kali khatam qur'an (3-4 bulan sekali, mudah-mudahan)
  • nak hafal surah-surah yang 7
  • nak hafal juz 'amma
  • nak konsisten beramal dengan zikir Hisnul Muslim (pagi/petang/malam/bangun tidur/lepas solat)
  • nak attend kursus-kursus penghayatan solat dan jenazah


Cukup lah tu kot, mudah-mudahan Allah memberkati dan merestui.


Azizan Ramly

Kajang, 12 Januari 2012


Tuesday, September 6, 2011

Episod Baru



Mula-mula sekali, tidak seronok rasanya jika penulis tidak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada para pengunjung. Sepuluh jari disusun mohon ampun dan maaf atas kesilapan sepanjang perkenalan penulis dan pengunjung laman sesawang ini. Moga ukhwah kita berkekalan dan sentiasa didalam keredhaanNya, insyaAllah

Pemandangan TNBR


September 2011 ialah satu permulaan bagi episod baru dalam kehidupan penulis sebagai Eksekutif dan Ketua Seksyen bagi Seksyen Pengurusan Fasiliti Penyelidikan atau didalam bahasa Inggeris disebut Research Facility Management yang telah disahkan dalam perkhidmatan selepas berkhidmat secara kontrak selama 18 bulan di TNB Research Sdn. Bhd. Penulis masih belum lagi memberi sebarang jawapan atau maklumbalas kepada TNBR, walaubagaimanapun hingga kesaat jejari menaip di papan kekunci ini, rasanya tiadalah tempat lain dikepala. InsyaAllah semuanya akan tetap sebelum hujung minggu ini.


Alhamdulillah, sepanjang 18 bulan berkhidmat di TNBR, banyak pengalaman beberapa diperolehi daripada hasil pembelajaran, menghadiri kursus, 'on-field training' dan sebagainya. Antaranya sebagai Pengurus Tenaga Bertauliah @ Certified Energy Manager dan Juruaudit Keselamatan TNB @ TNB Safety Excellent Management System. InsyaAllah penulis akan berkongsi maklumat lengkap mengenai kedua-dua program ini di masa hadapan.


Sepanjang 18 bulan lepas, penulis setapak demi setapak menyusun langkah untuk kembali bangkit. Bermula dengan menamatkan pembelajaran di UTP , penulis mula berdaftar dengan Board of Engineer (BEM) dan the Institute of Engineers Malaysia (IEM) sebagai Jurutera Siswazah @ Graduate Engineer. Pendaftaran dengan kedua-dua badan jurutera ini bukanlah sesuatu yang susah, mungkin juga ada yang memandang rendah, tapi percayalah tak sampai 10 peratus pun yang berdaftar sebaik sahaja selepas graduasi. Petikan dibawah adalah sekadar renungan bersama


Seksyen 24A (1), Akta Pendaftaran Jurutera 1967

"No person shall employ a person, sole proprietorship, partnership or body corporate, other than aregistered Engineer or an Engineering consultancy practice, to perform professional engineering services"


Rancangan masa hadapan? Dua tahun dari sekarang ?
Emm.. Kahwin & sambung master... err.. Sambung master dan kahwin... Sekian...tiada komen. and dptkan title professional engineer.

Perubatan Islam macamana?
Masih on. masa 2 tahun ini tak disia-siakan, penulis anggapnya sebagai cuti belajar dan berlatih/praktikal (beramal). ibarat selepas dapat ijazah, sekarang sambung master jugak, by thesis & coursework ataupun post-diploma kan.. cewah :P Kebenaran akan datang jua. Apabila kebenaran datang, yang bathil akan lenyap.

Alhamdulillah, banyak guru dan fasilitator yang mendidik dan tanpa jemu berkongsi ilmu. Ilmu bertambah kawan bertambah, mudah-mudahan iman pun bertambah. Jika nak bandingkan dulu dan sekarang, banyak lainnya, banyak bezanya. InsyaAllah mudah-mudahan diperkenankanNya.

Tajuk Posting akan datang?
Er.. mungkin nak cerita pasal Building Service Engineering/Facility Management dan sedikit applikasinya dengan TNBR
Posted on by [Azizan Ramly] | 1 comment

Tuesday, January 18, 2011

2011 First Entry =)

Setelah berbulan blog ini bersawang, jari jemariku kini mula rasa gatal2 untuk menulis entry yang pertama untuk tahun ini. Tengok blog kawan2, 'interface' makin cantik, 'gadjet' makin bertambah, malah penulisan makin mantap, maka ku pun nak cuba kembali bertatih.


Ulang Tahun Ke Tiga Blog Berjalan & Melihat

Sedar tak sedar, blog Berjalan & Melihat ini sudah pun berusia tiga tahun. Beberapa entry pertama blog ini telah terpadam secara tidak sengaja semasa proses . Ku pejam dan cuba kembali ke masa silam untuk mengigati tujuan dan kenapa ku menamakan blog ini Berjalan & Melihat dan ilham untuk menulis.

Secara ringkasnya, ku tulis blog ini pada minggu ke tiga bulan Desember 2007, bertempat di Taman Peramu Jaya, Pekan, Pahang. Entry pertama itu ialah pengalaman pertama ku mengharungi banjir besar di Pekan, Pahang yang dikatakan banjir terbesar dalam tempoh 20 tahun ini. Cuba untuk mengabadikan pengalaman, pahit getir, sketsa, ragam manusia ketika banjir dan ku sebagai seorang kelana yang menumpang di tanah orang, maka timbullah idea untuk menamakan sebagai Berjalan & Melihat, untuk merakamkan suasana, dan bukannya menghukum atau menghurai sesuatu perkara dari pespektif sendiri

Segala puji bagi Allah, blog ini bukan sahaja sebagai satu wardah tempat ku berceloteh, tapi masyaAllah menjadi tempat penyambung silaturrahim. Kemana ku pergi, ada yang bertanya saya pernah nampak awak tetapi di mana ya ??? Alhamdulillah.


Pecahan blog Berjalan & Melihat

Blog ini pada asalnya terbahagi kepada tiga segmen utama (3) dan sengaja dipisahkan bersesuaian dengan tajuknya niaitu

  1. Berjalan & Melihat
  2. Khazanah Buku
  3. Perubatan Islam

Apabila ku tulis pecahan blog ini, bukanlah bererti aku yang terbaik, tetapi ku ingin kongsi sedikit khazanah yang dicurahkan oleh guru-guru yang umpama perpustakaan- perpustakaan ilmu dan yang sedikit dapat kukutip kedalam poket ku yang bocor, sesuai dengan sabda nabi "Sampaikan walaupun satu ayat"


Bagaimanapun setelah diperbuat timbang-tara, maka blog perubatan islam itu walaupun tidak ada dosa (pada hemat saya) di padamkan memandangkan kedhaifan ilmu yang ada pada diriku ini disamping untuk meredakan fitnah dan tohmahan penulisan itu bertujuan untuk memenuhi kepentingan duniawi. Maka sesungguhnya ingatlah Allah tidak akan lupa dan Allah apabila menyeksa dan menghukum (di akhirat) , Allah akan menyeksa sebagai orang yang bengis.

Memandangkan ilmu tersebut telah dipadamkan, ku akan usahakan untuk menghimpunkan di dalam bentuk soft copy. Sekiranya Allah berkehendak ianya tersebar, akan Allah bukakan jalan Bila dan bagaimana? Biarlah masa menentukan.


Tahun 2010

Tahun 2010 padaku merupakan tahun yang penuh suka duka, pahit getir, pahit manis sehingga kadang-kala ku terasa nak meninggalkan semua yang ada dan bermula dengan baru, ditempat baru dan dengan suasana yang baru. Ujian satu demi satu datang, tak semua dapat ku tepis, sedikit sebanyak satu demi satu kena tepat di dada. Sakit dan pedihnya hanya Allah tempat ku mengadu.

Walau perit mana pun jalan yang telah atau akan kulalui ,ku selalu letak di dalam hati lebih perit jalan yang dilalui oleh ulama'2 silam. Ada yang dihalau, ada yang difitnah, ada yang di hina dan macam2. Apa yang ku lalui ini hanyalah asam garam kehidupan yang tidak mungkin dapat diajar didalam kelas-kelas formal hatta di universiti terbaik dunia.



Dan Nikmat Tuhan Kamu, Maka Ceritakanlah


Blog ini merupakan blog peribadi saya mengenai apa yang saya hendak berkongsi kepada dunia , mudah-mudahan sekurang-kurangnya sedikit mampu memberi manfaat. Anda bebas untuk membaca dan komen (bergantung kepada pertimbangan saya). Silalah baca disclaimer di sebelah kanan blog yang ditulis dengan bahasa yang cukup mudah sekiranya anda bukan termasuk dalam kategori yang bebal atau orang yang Allah tutup pintu kefahamannya.


Firman Allah swt di dalam surah Ad-Dhuha (93 :11) kira-kira bermaksud

Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau ceritakan (dan zahirkan) sebagai tanda bersyukur kepadaNya.


Salam hormat,


Blogger Berjalan & Melihat
Posted on by [Azizan Ramly] in | 1 comment

Sunday, June 6, 2010

Seketika Bersama Datuk A. Samad Said


Tengah-tengah browsing buku di MPH Mid Valley, tiba-tiba seorang kawan datang.. Tu, tu.. Datuk A. Samad Said..

Yea.. Datuk A. Samad Said atau lebih mesra dikenali dengan Pak Samad sama seperti digambarkan oleh ramai. Selalu berketrampilan sebagai seorang yang 'simple' dengan shirt, seluar slack dan beg galas. Beliau berjalan berseorangan, sambil membelek-belek buku seorang tanpa disedari oleh orang-orang yang lain di sekitarnya.

Orang yang pertama saya lihat menegur beliau ialah seorang berbangsa cina, dan kemudiannya sekumpulan pelajar-pelajar perempuan, (saya teka je la :P ). Yeah, sebab mereka semua pun ambil gambar, maka saya tidak lepaskan peluang untuk bergambar dengan beliau.


Bersama Datuk A. Samad Said


Datuk A. Samad Said juga pernah muncul dan menarik perhatian masyarakat Malaysia apabila muncul dalam program Gerakan Mansuhkan Pelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris (PPSMI). Tentulah, sebagai seorang yang cintakan bangsa dan negara, pastinya beliau ingin melihat bahasa melayu didaulatkan dan diletakkan di tempat sepatutnya. Bahasa Melayu lambang kesatuan rakyat Malaysia. Dengan Bahasa Melayu jugalah suatu masa dahulu, kita disegani oleh masyarakat dunia.




Silent Protest - Datuk A. Samad Said tidak menjawab atau memberi kenyataan kepada media, beliau berdiam dan hanya mengangkat slogan "JANGAN BUNUH BAHASA IBUNDA"


Mudah-mudahan selepas ini menambah azam dan semangat saya untuk meningkatkan lagi kemahiran menulis dan menjadi pejuang bahasa sepertimana Datuk A.Samad Said, amiin... Kena gi kursus PTS la macam ni...

Untuk membaca lebih lanjut mengenai Sasterawan Negara ini, tuan/puan boleh lah melayari laman web

  1. Hujan Pagi - Blog A. Samad Said
  2. Wira Bukit- Syarikat Yang Menerbitkan Karya Datuk A Samad Said
  3. Wikipedia - A.Samad Said
  4. Facebook - A.Samad Said
Posted on by [Azizan Ramly] | 2 comments