Sunday, June 6, 2010

Seketika Bersama Datuk A. Samad Said


Tengah-tengah browsing buku di MPH Mid Valley, tiba-tiba seorang kawan datang.. Tu, tu.. Datuk A. Samad Said..

Yea.. Datuk A. Samad Said atau lebih mesra dikenali dengan Pak Samad sama seperti digambarkan oleh ramai. Selalu berketrampilan sebagai seorang yang 'simple' dengan shirt, seluar slack dan beg galas. Beliau berjalan berseorangan, sambil membelek-belek buku seorang tanpa disedari oleh orang-orang yang lain di sekitarnya.

Orang yang pertama saya lihat menegur beliau ialah seorang berbangsa cina, dan kemudiannya sekumpulan pelajar-pelajar perempuan, (saya teka je la :P ). Yeah, sebab mereka semua pun ambil gambar, maka saya tidak lepaskan peluang untuk bergambar dengan beliau.


Bersama Datuk A. Samad Said


Datuk A. Samad Said juga pernah muncul dan menarik perhatian masyarakat Malaysia apabila muncul dalam program Gerakan Mansuhkan Pelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris (PPSMI). Tentulah, sebagai seorang yang cintakan bangsa dan negara, pastinya beliau ingin melihat bahasa melayu didaulatkan dan diletakkan di tempat sepatutnya. Bahasa Melayu lambang kesatuan rakyat Malaysia. Dengan Bahasa Melayu jugalah suatu masa dahulu, kita disegani oleh masyarakat dunia.




Silent Protest - Datuk A. Samad Said tidak menjawab atau memberi kenyataan kepada media, beliau berdiam dan hanya mengangkat slogan "JANGAN BUNUH BAHASA IBUNDA"


Mudah-mudahan selepas ini menambah azam dan semangat saya untuk meningkatkan lagi kemahiran menulis dan menjadi pejuang bahasa sepertimana Datuk A.Samad Said, amiin... Kena gi kursus PTS la macam ni...

Untuk membaca lebih lanjut mengenai Sasterawan Negara ini, tuan/puan boleh lah melayari laman web

  1. Hujan Pagi - Blog A. Samad Said
  2. Wira Bukit- Syarikat Yang Menerbitkan Karya Datuk A Samad Said
  3. Wikipedia - A.Samad Said
  4. Facebook - A.Samad Said
Posted on by [Azizan Ramly] | 2 comments